Το προφίλ του Παναθηναϊκού - LAMIARA GATE 3

Breaking

Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Το προφίλ του Παναθηναϊκού


"Σύλλογος μεγάλος, δεν υπάρχει άλλος..."
Με αυτόν τον στίχο αρχίζει ο ύμνος του Παναθηναϊκού, ενός συλλόγου με τεράστια ιστορία, πολύ βαριά φανέλα, και ένα όνομα που έχει κάνει περήφανη την Ελλάδα στην Ευρώπη και στον κόσμο κατά καιρούς. Αυτόν τον σύλλογο θα αντιμετωπίσει η ομάδα μας στο ΔΑΚ το Σάββατο.


Ο Παναθηναϊκός μετράει φέτος 109 χρόνια ζωής, αποτελώντας έναν από τους ιστορικότερους συλλόγους στην Ελλάδα, όμως οι μέρες δόξας δείχνουν ότι έχουν περάσει...

Μετά το τελευταίο πρωτάθλημα που κατέκτησαν οι "Πράσινοι" το 2010, ελέω της
διοίκησης της Πολυμετοχικότητας, ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να επανέλθει στα στάνταρ που τον είχε συνηθίσει η φίλαθλη Ελλάδα, λόγω των χρεών και των προσφυγών που ταλαιπώρησαν και θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούν την ομάδα. Ο Γιάννης Αλαφούζος μπήκε μπροστά το 2012, ιδρύοντας την Παναθηναϊκή Συμμαχία, όμως παρά τα αρχικά καλά αποτελέσματα (Κύπελλο το 2014, μείωση των χρεών, δημιουργία ελληνικού κορμού, συσπείρωση κόσμου) η κακή διαχείριση των ανθρώπων της ομάδας οδήγησαν στο "σημείο μηδέν", το οποίο επιβεβαίωσε πριν λίγους μήνες ο κ. Αλαφούζος σε συνέντευξη που παρέθεσε.


Η πολύ κακή επιλογή του Αντρέα Στραματσόνι, και τα οικονομικά ανοίγματα που έκανε, οδήγησε την ΠΑΕ σε νέα χρέη, ενώ και η ομάδα δεν ικανοποιούσε αγωνιστικά. Την περσινή περίοδο, ο Μαρίνος Ουζουνίδης διαδέχτηκε τον Ιταλό, οδηγώντας τους "πράσινους" στην δεύτερη θέση των Play-offs, με νίκη επί του ΠΑΟΚ στην Τούμπα την τελευταία αγωνιστική. Όμως, αν και ο Αλαφούζος είχε υποσχεθεί στον Έλληνα τεχνικό ότι δεν θα υπήρχε θέμα με τα οικονομικά μέσα στη σεζόν, τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα περίμενε...

Η ομάδα την μεταγραφική περίοδο έδωσε πολλούς παίκτες-κλειδιά, απέκτησε όμως και κάποιους παίκτες που μπορούν να βοηθήσουν στην φετινή πορεία του Παναθηναϊκού.

Στη Λεωφόρο έφτασαν οι Αντρές Τσάβες, Όμρι Άλτμαν, Σωκράτης Διούδης, Μπράϊαν Καμπέθας, Δημήτρης Κολοβέτσιος, Λουτσιάνο, Γιόχανσον, Ινσούα, Τζανδάρης, Αυλωνίτης, Σιλά, ενώ στο τέλος ήρθαν και οι Άντονι Μουνιέ και Όσκαρ Χίλιεμαρκ.

Την αντίθετη διαδρομή ακολούθησαν παίκτες που ήταν σημαντικά γρανάζια στην ομάδα, αλλά λόγω της οικονομικής στενότητας, έπρεπε να παραχωρηθούν. Ο Μάρκους Μπέργκ, μετά από μια τετραετία γεμάτη γκολ, άφησε τον Παναθηναϊκό για την Αλ-Αϊν, βάζοντας 3,5 εκατομμύρια στα ταμεία του συλλόγου. Ο Κάρολος Ζέκα, αρχηγός της ομάδας και πολιτογραφημένος Έλληνας, πήγε στην Κοπεγχάγη για 2.5 εκατομμύρια, ενώ και οι χρήσιμοι στην περσινή σεζόν Εμποκού, Κλωναρίδης επέστρεψαν στις ομάδες τους, με τον δεύτερο μάλιστα να καταλήγει στην ΑΕΚ.


Ο Παναθηναϊκός άρχισε τις υποχρεώσεις του με τον 3ο προκριματικό γύρο του Europa League, όπου ήρθε αντιμέτωπος με την Γκαμπάλα. Πέρασε άνετα το εμπόδιο των Αζέρων με δύο νίκες (1-0 και 1-2), όμως στη συνέχεια στάθηκε άτυχος στην κλήρωση, πέφτοντας πάνω στον Αθλέτικ Μπιλμπάο. Ο απολογισμός ήταν δύο ήττες (2-3 και 2-0), και ο αποκλεισμός ήταν αναπόφευκτος, κάτι που επέφερε περισσότερη εσωστρέφεια στον σύλλογο, καθώς τα λεφτά της Ευρώπης ήταν κομβικά.

Στην Ελλάδα, ο Παναθηναϊκός άρχισε με μείον 2 βαθμούς, κουβαλώντας τιμωρία από την περσινή περίοδο, αλλά άρχισε πολύ άσχημα την χρονιά, μετρώντας τρεις απώλειες στις πρώτες τρεις αγωνιστικές (1-1 στον Πλατανιά, 0-0 με τον Λεβαδειακό στη Λεωφόρο, ήττα στην Κέρκυρα). Η πρώτη νίκη ήρθε την τέταρτη αγωνιστική, κόντρα στον Απόλλων Σμυρνης στην Λεωφόρο(1-0), με τον Παναιτωλικό να επικρατεί στο Αγρίνιο την επόμενη αγωνιστική(2-0). Η συνέχεια ήταν θετική για τους "πράσινους", οι οποίοι νίκησαν τον ΠΑΣ Γιάννενα στην έδρα τους (2-0), ενώ πριν έρθουν στο ΔΑΚ να αντιμετωπίσουν την ομάδα μας, πήραν μια επεισοδιακή νίκη απέναντι στη Λάρισα στη Λεωφόρο (2-1) στο τελευταίο λεπτό του αγώνα.

Θετικά :  Μεσοεπιθετικά η ομάδα του Ουζουνίδη είναι αρκετά ποιοτική, με παίκτες όπως ο Κουρμπέλης, ο Χίλιεμαρκ, ο Μουνιέ και ο Βιγιαφάνες να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι και κομβικοί στο παιχνίδι των "πράσινων". Ακόμη, έχει επικίνδυνα άκρα, με τους Χούλτ και Κουλιμπαλί να θέλουν προσοχή στις επελάσεις τους.

Αρνητικά : Η κατάσταση που επικρατεί στον σύλλογο δείχνει να έχει επηρεάσει αρνητικά του ποδοσφαιριστές, που ώρες ώρες φαίνεται να μην έχουν διάθεση να παίξουν ποδόσφαιρο. Ειδικά έξω από τη Λεωφόρο, ο Παναθηναϊκός μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει τους τρεις βαθμούς της νίκης, κάτι που μόνο καλό είναι για την ομάδα μας. Στο ΔΑΚ ο Παναθηναϊκός σίγουρα δεν θα παραταχθεί με τους τιμωρημένους Μολέδο, Σιλά και Άλτμαν, προσφέροντας περαιτέρω πονοκέφαλο στον προπονητή.

ΡΟΣΤΕΡ

Τερματοφύλακες

1. Σωκράτης Διούδης
27. Κωνσταντίνος Κότσαρης
99. Οδυσσέας Βλαχοδήμος

Αμυντικοί

2. Ματίας Γιόχανσον
3. Εμάνουελ Ινσόυα
4. Γιώργος Κουτρουμπής
15. Τάσος Αυλωνίτης
23. Νίκλας Χούλτ
26. Δημήτρης Κολοβέτσιος
31. Ροντρίγκο Μολέντο
41. Στέφανος Ευαγγέλου
43. Φάνης Μαυρομάτης
48. Αλέξανδρος Τριανταφυλλόπουλος
78. Ουσμάν Κουλιμπαλί

Μέσοι

5. Νούνο Ρέϊς
6. Χρήστος Δώνης
14. Όσκαρ Χίλιεμαρκ
17. Ρόμπιν Λούντ
19. Λούκας Βιγιαφάνες
21. Δημήτρης Κουρμπέλης (C)
29. Γιακούμπα Σιλά
34. Παχάλης Στάϊκος
39. Τάσος Χατζηγιοβάννης

Επιθετικοί

7. Όμρι Άλτμαν
8. Γκιγιέρμο Μολίνς
9. Αντρές Τσάβες
10. Άντονι Μουνιέ
11. Μπράϊαν Καμπέθας
18. Λουτσιάνο
49. Σωτήρης Πίσπας

Προπονητής : Μαρίνος Ουζουνίδης



BEST PLAYER : 18 συμμετοχές με την Εθνική Σουηδίας, 3 χρόνια εμπειρίας στα Ιταλικά γήπεδα, άλλα τόσα στα Ολλανδικά, και πολύ εμπειρία παρά τα μόλις 25 χρόνια του. Ο Όσκαρ Χίλιεμαρκ ήρθε στην Λεωφόρο σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον Παναθηναϊκό, και μπορούμε να πούμε ότι είναι από τα λίγα θετικά που αποκομίζουν αυτή τη σεζόν οι "πράσινοι". 2 ασίστ, ένα νικητήριο γκόλ με τη Λάρισα, και πολλά τρεξίματα είναι μέχρι τώρα ο απολογισμός του Σουηδού χαφ, ο οποίος σίγουρα είναι το πιο σημαντικό εργαλείο στην ομάδα του Ουζουνίδη.

Προϊστορία :
Οι δύο σύλλογοι δεν έχουν μεγάλη προϊστορία, με την μοναδική τους αναμέτρηση να χρονολογείται στο μακρινό 1965, όταν η Λαμία ηττήθηκε με 5-1 για το Κύπελλο.

Αποστολή:
 Βλαχοδήμος, Διούδης, Ευαγγέλου, Κουτρουμπής, Κολοβέτσιος, Κουλιμπαλί, Χουλτ, Ινσούα, Γιόχανσον, Κουρμπέλης, Χίλιεμαρκ, Λουντ, Ρέις, Δώνης, Καμπέσας, Χατζηγιοβάνης, Μουνιέ, Βιγιαφάνιες, Μόλινς, Πίσπας.

Συμπέρασμα : Θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι για την ομάδα μας, καθώς θα έρθει ένας αντίπαλος που θέλει να αποδείξει πράγματα, αλλά ταυτόχρονα είναι και λαβωμένος από την οικονομική κατάσταση και τις απουσίες. Το ΔΑΚ πρέπει να γεμίσει, να στηρίξει τους παίκτες του Μπάμπη Τεννέ, και να δώσει συνέχεια στο όνειρο που ζούμε φέτος.



 FACTS

- Το "Απόστολος Νικολαϊδης" μπορεί να φιλοξενήσει 16.003 θεατές, και είναι μία από τις ιστορικότερες έδρες στην Ελλάδα, καθώς μετράει 96 χρόνια ζωής.

-Ο σύλλογος έχει στο παλμαρέ του 20 Πρωταθλήματα, 18 Κύπελλα και 5 Σούπερ Κάπ, ενώ κατέχει και την μεγαλύτερη διάκριση ελληνικής ομάδας στην Ευρώπη, όταν έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1971.

-Ο ρέκορντμαν του συλλόγου είναι ο Κριστόφ Βαζέχα, ο οποίος σημείωσε 421 συμμετοχές και σκόραρε 246 γκολ στα 15 χρόνια που φόρεσε την πράσινη φανέλα.