Εκσυγχρονίζεται με "polar system" ο ΠΑΣ Λαμία (pics) - LAMIARA GATE 3

Breaking

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Εκσυγχρονίζεται με "polar system" ο ΠΑΣ Λαμία (pics)



 Σε μία σημαντική ενίσχυση όσον αφορά την καταγραφή των επιδόσεων των ποδοσφαιριστών προχώρησε ο ΠΑΣ Λαμία όπως αποκάλυψε ο Μάκης Χάβος στη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα το απόγευμα με τους εκπροσώπους του Τύπου που καλύπτουν το ρεπορτάζ της Λαμίας και όχι μόνο.

Η διοίκηση της ομάδας μετά από σχετικό αίτημα του τεχνικού επιτελείου προμηθεύτηκε και θα είναι διαθέσιμο στις επόμενες προπονήσεις, υλικό καταγραφής των επιδόσεων ποδοσφαιριστών (Polar System).

To μπουστάκι, που πλέον είναι απαραίτητο εργαλείο της δουλειάς για όλες τις ομάδες δίνει την δυνατότητα στο τεχνικό επιτελείο να καταγράφει και να παρακολουθεί τις επιδόσεις των ποδοσφαιριστών τόσο στις προπονήσεις όσο και σε επίσημα παιχνίδια.


Τι είναι το Polar System



Oι περισσότερες ομάδες τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στο Ελληνικό πρωτάθλημα, χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λειτουργικό σύστημα. Στην ουσία είναι ένα μπουστάκι το οποίο φορούν οι ποδοσφαιριστές.

Από κάτω κρύβεται ένα μηχάνημα (Viper Pod), το οποίο "στέλνει" όλα τα δεδομένα του κατόχου του (ένταση, ταχύτητα, επιτάχυνση, βηματισμό, αλλαγή κινήσεων, χτύποι καρδιάς, επίπεδο στρες κλπ) σε ένα κεντρικό σύστημα, σε πραγματικό χρόνο. Το προπονητικό επιτελείο γνωρίζει έτσι, ανά πάσα ώρα και στιγμή σε τι κατάσταση είναι ο κάθε αθλητής και αν είναι επικίνδυνο να συνεχίσει -ή αν έχει περιθώριο να φορτσάρει περισσότερο. Μεταξύ των πολλών που προσφέρει είναι και η αποτροπή ελαφριών τραυματισμών που υπό άλλες συνθήκες δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν.




Προλαβαίνει τους τραυματισμούς, βοηθά την αποκατάσταση

Παρεμπιπτόντως, η συσκευή μετρά και την ισορροπία βημάτων (step balance), η οποία μειώνει την περίπτωση τραυματισμού. Δηλαδή, Ένας συνηθισμένος αθλητής ρίχνει το 50% του βάρους στο δεξί πόδι και το άλλο 50% στο αριστερό όταν τρέχει. Αν η συσκευή δείξει στην καταμέτρηση μία ημέρα 52% στο ένα πόδι και 48% στο άλλο, υποδεικνύει πως υπάρχουν μαλακοί ιστοί στη μία πλευρά χωρίς να είναι ενήμερος ο αθλητής. Ο προπονητής όμως, ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο και μπορεί να τον σταματήσει, πριν έλθει ο τραυματισμός. 

Επίσης, βοηθά στην αποκατάσταση, αφού δείχνει ξεκάθαρα αν ο παίκτης αισθάνεται την παραμικρή δυσφορία ή ενόχληση, με την επιστροφή του στους αγωνιστικούς χώρους. Tεχνολογικά στις ΗΠΑ θεωρούν πως είναι μπροστά, αλλά όταν αφορά τη στατιστική επίδοσης βρίσκονται χρόνια πίσω από την Ευρώπη.

Φορούν λοιπόν, οι παίκτες τα "μηχανάκια" που θυμίζουν κινητά τηλέφωνα παλαιάς κοπής και στα πρώτα 15 λεπτά της προπόνησης ο προπονητής έχει έτοιμη την πρώτη αναφορά. Μπορεί να έχει μπροστά του όλα τα δεδομένα, σε πραγματικό χρόνο. Για παράδειγμα, ένας προπονητής μπορεί να θέλει να τρέξουν οι επιθετικοί του 5 χιλιόμετρα ή να κάνουν 10 σπριντ. Όταν ο παίκτης φθάνει το προτεινόμενο επίπεδο, τότε το σύστημα αναβοσβήνει και ενημερώνει πως ο παίκτης πρέπει να σταματήσει. Ή και το αντίθετο, ότι πρέπει να συνεχίσει για να βρεθεί στο ίδιο επίπεδο με τους υπόλοιπους.