Tα δεδομένα της συνάντησης Βασιλειάδη-Superleague - LAMIARA GATE 3

Breaking

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Tα δεδομένα της συνάντησης Βασιλειάδη-Superleague




Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έθεσε στη συνάντηση με τους συμμετέχοντες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο τις προτάσεις για τη δημιουργία ενός οικονομικά βιώσιμου οικοδομήματος, με σκοπό τη σταθερή χρηματοδοτική ροή, την εξέλιξη των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και την παραγωγή θεάματος.
Για να μπορέσει να εξασφαλιστεί μια σταθερή χρηματοδοτική ροή θα πρέπει η ηγεσία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου να συμφωνήσει σε βασικούς κανόνες, οι οποίοι συνοπτικά αναλύονται ως εξής:

1) Ο αριθμός των επαγγελματικών αθλητικών ομάδων είναι υπερβολικός για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και της ποδοσφαιρικής μας οικονομίας, όπως αυτό καταδεικνύεται και από την κακή οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων ΠΑΕ. Ως εκ τούτου κρίνεται επιβεβλημένη από την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2019-2020 η δημιουργία δύο επαγγελματικών και μιας ημιεπαγγελματικής κατηγορίας των 12 ομάδων.

2) Θέσπιση επιβραβεύσεων για τα ορθά αθλητικά και επιχειρηματικά μοντέλα. Πιο συγκεκριμένα επιβράβευση για την αύξηση των θεατών, για την παραμονή στην κατηγορία, για την ανάδειξη Ελλήνων παικτών μικρότερης ηλικίας, για τη συνολική συγκομιδή βαθμών, για τη μη δημιουργία περιστατικών βίας.

3) Θέσπιση ρητρών για τα αρνητικά φαινόμενα. Με έλεγχο ανά τρίμηνο από ελεγκτική εταιρία της οικονομικής υγείας κάθε ΠΑΕ και με ρήτρα για την επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης. Με υποχρέωση έγκαιρης εξόφλησης των οφειλών προς Δημόσιο, παίκτες και προπονητές και με ρήτρα αντίστοιχη του ποσού των χρεών. Με ρήτρες για επεισόδια, για δυσφήμιση του αθλήματος και για τη χειραγώγηση αγώνων.

Η φετινή χρονιά θα είναι έτσι κι αλλιώς καινοτόμα καθώς με την αρωγή των διεθνών συνομοσπονδιών «σπάει» ολοσχερώς ο δεσμός ΕΠΟ και ΚΕΔ, ενώ με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης αρχίζει η εφαρμογή του VAR.

Εφόσον το συνολικό αυτό πλαίσιο γίνει αποδεκτό τότε και με την αρωγή της Ελληνικής Πολιτείας θα διασφαλιστεί η δημιουργία ενός νέου οικονομικά βιώσιμου μοντέλου επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Άλλωστε από ένα υγιές ποδοσφαιρικό προϊόν βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Οι ΠΑΕ για επιχειρηματικούς λόγους, το κοινό για αθλητικούς και η Πολιτεία για οικονομικούς, καθώς δημιουργείται μια νέα ισχυρή αγορά.

Η όλη προσέγγιση γίνεται με απόλυτο σεβασμό στις αρχές του αυτοδιοίκητου, αλλά και με απόλυτη συναίσθηση των αρχών της χρηστής οικονομικής διαχείρισης.

Οι παραπάνω προτάσεις αναλύθηκαν κατά τη συνάντηση με τους φορείς του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και ευελπιστούμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή η ελληνική ποδοσφαιρική οικογένεια θα πάρει τις ορθές και ορθολογικές αποφάσεις.



Για 250 εκατ. ευρώ στην πενταετία μίλησε ο Βασιλειάδης στις ΠΑΕ!


Ποσό 50 εκατ. ευρώ για την προσεχή σεζόν και 55+ από το 2019-20 και για 5 χρόνια συνολικά, με σύμπραξη Nova-ΕΡΤ, «προσέφερε» ο υφυπουργός Αθλητισμού στις ΠΑΕ, αν μειωθούν οι ομάδες σε 12.

Η σχεδιαζόμενη εδώ και καιρό αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών, κατά τα φαινόμενα, δεν θα γίνει πράξη, αφού η πλειοψηφία των ΠΑΕ δεν βλέπει με καλό μάτι την μείωση των ομάδων σε 12 από την σεζόν 2019-20.

Οι ΠΑΕ της Super League, όπως προέκυψε και από την συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, θα μπορούσε να συζητήσει ένα πλάνο με σταδιακή μείωση (αρχικά 14 ομάδες το 2019-20), όμως η πολιτική ηγεσία είναι ανένδοτη σε αυτό και αρνείται μια τέτοιου είδους αντιπρόταση.

Στη συνάντηση που έγινε την Τετάρτη (27/6) στην ΓΓΑ, υπήρχαν διάφορες τάσεις: Άλλες ΠΑΕ ήταν κάθετα αρνητικές στις 12 ομάδες, ελάχιστες το είδαν με θετικό μάτι και άλλες δεν πήραν θέση.

Όλες όμως (και ειδικά οι «μικρές»), θα ήθελαν τα λεφτά που έχει εξασφαλίσει η πολιτεία!

Για πόσα λεφτά μιλάμε;
Ο Γιώργος Βασιλειάδης τους είπε για 50 εκατ. ευρώ την αμέσως προσεχή σεζόν, δηλαδή περίπου 10 εκατ. ευρώ περισσότερα απ’ όσα έδωσε η Nova την τελευταία σεζόν με κεντρική διαχείριση.

Για την σεζόν 2019-20 και αν το πρώτο τη τάξει επαγγελματικό πρωτάθλημα μειώσει τις ομάδες σε 12, θα δοθούν μοιραστούν περίπου 55 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, μιλάμε για περίπου 250 εκατ. ευρώ εξασφαλισμένα για την επόμενη πενταετία! Αρκεί, την σεζόν 2019-20, να δημιουργηθεί η Super League 1, η Super League 2 και η ημιεπαγγελματική Football League, με 12 ομάδες έκαστη. Το πώς θα φτάσουμε σε αυτά τα νούμερα, δηλαδή το πόσες ομάδες και με ποιο τρόπο θα υποβιβαστούν τη προσεχή σεζόν, ο υφυπουργός Αθλητισμού το αφήνει στις ΠΑΕ.

Το σχέδιο σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα με το παραπάνω αντίτιμο, είναι να αγοράσει τα δικαιώματα όλων των ομάδων η Nova και εν συνεχεία να δοθεί ένα σημαντικό πακέτο αγώνων στην ΕΡΤ που θα καλύψει την οικονομική διαφορά.



Προβληματισμένος ο Μπαταγιάννης



Προβληματισμένος από την πρόταση του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη ήταν ο νέος πρόεδρος της super League Βαγγέλης Μπαταγιάννης.

Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση τόνισε ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούν να γίνουν 12. «Έγινε μια συνάντηση σε θεσμικό επίπεδο, ήταν όλες οι ΠΑΕ. Ο Υπουργός μας εξέθεσε το σχέδιό του.

Του έγιναν διευκρινιστικές και ουσιαστικές ερωτήσεις έγινε ένας γόνιμος διάλογος. Βγήκαν θετικά και αρνητικά. Την Παρασκευή καλείται η Super League να πει τις απόψεις της και να αποφασίσει για το μέλλον της» τόνισε αρχικά ο Μπαταγιάννης και πρόσθεσε:

«Αυτό που πρέπει να βελτιωθεί στην πρόταση είναι ότι από τη νέα σεζόν δεν μπορούν οι ομάδες να είναι 12. Θεωρώ ότι υπάρχουν λύσεις. Και εμείς βλέπουμε ότι πρέπει να γίνουν τομές στο πρωτάθλημα. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πάμε από τις 16 στις 12 ομάδες».

Όσον αφορά το τηλεοπτικό πρόβλημα ο πρόεδρος του συνεταιρισμού δήλωσε: «Είναι ένα πρόβλημα το τηλεοπτικό και πρέπει να βρούμε λύση. Υπάρχει θέμα και δεν μπορεί να ξεκινήσουμε έτσι».


φώτο:intime.gr