Το προφίλ της ΑΕΚ - LAMIARA GATE 3

Breaking

Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2017

Το προφίλ της ΑΕΚ



12 Απριλίου 2013... Ο Γιαννούλης του Ατρομήτου στέλνει την μπάλα στα δίχτυα του Αραμπατζή, και υπογράφει τον υποβιβασμό της ΑΕΚ για πρώτη φορά στην ιστορία της. Οι εικόνες μετά το γκολ δείχνουν τους παίκτες καταρρακωμένους, τους οπαδούς απαρηγόρητους, και την διοίκηση εξαφανισμένη. Οι μέρες δόξας φαίνονται μακρινές...

14 Σεπτεμβρίου 2017... Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος με απευθείας εκτέλεση φάουλ, σημειώνει το τελικό 1-2, και χαρίζει την νίκη στην ΑΕΚ απέναντι στην Ριέκα. Μετά από 6 χρόνια, η "Ένωση" επιστρέφει στους ομίλους του Europa League, και μάλιστα φεύγει με την νίκη από την Κροατία την πρώτη αγωνιστική. Εκείνο το βράδυ του Απρίλη φαντάζει πλέον ένας μακρινός εφιάλτης.

Αν μπορούσε κάποιος να συμπυκνώσει την κατάσταση που ζει η προσεχής αντίπαλος της Λαμίας, αρκεί μόνο να δει τις δυο παραπάνω παραγράφους. Η ΑΕΚ πέρασε τα πάνδεινα, υποβιβάστηκε σε μέρη άγνωστα, αλλά μέσα σε πολύ λίγο χρόνο κατάφερε και επέστρεψε στην κανονικότητα που είχε συνηθίσει.

Στην χρονιά της επιστροφής της κατέκτησε το Κύπελλο, επικρατώντας του πρωταθλητή Ολυμπιακού με 2-1 στο ΟΑΚΑ, ενώ την περσινή χρονιά κατάφερε και βγήκε πρώτη στα Play-off της Superleague, παίρνοντας το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Επίδοση άκρως εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς που βρισκόταν η ομάδα 3 χρόνια πριν.



Το φετινό καλοκαίρι η ΑΕΚ κινήθηκε αρκετά στην αγορά, αποκτώντας συνολικά 9 ποδοσφαιριστές. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Τσιντώτα, Ούρος Τσόσιτς, Έλντερ Λόπες, Βίκτωρα Κλωναρίδη, Άρνορ Τρίστανσον, Μάρκο Λιβάϊα, Γιώργο Γιακουμάκη, Παναγιώτη Κονέ και Σέρχιο Αραούχο. Ο τελευταίος δε, αποτελούσε διακαή πόθο για όλο τον οργανισμό της ΑΕΚ, καθώς η περσινή του παρουσία ήταν αρκετή για να κριθεί πολύτιμος και απαραίτητος για την υλοποίηση των στόχων.

Από την άλλη, αποχώρησαν 6 παίκτες από την περσινή ομάδα, για τους οποίους βέβαια δεν στεναχωρήθηκαν ιδιαίτερα οι ιθύνοντες της ομάδας, καθώς οι Αραβίδης, Αλμέιδα, Κολοβέτσιος, Πέκχαρτ, Ντιντάκ, Βάργκας ολοκλήρωσαν τον κύκλο τους στον "δικέφαλο".

Παράλληλα, ο Μανόλο Χιμένεθ, ο οποίος απολαμβάνει την στήριξη της διοίκησης Μελισαννίδη, είχε την ευκαιρία να χτίσει πάνω στον ίδιο κορμό με πέρυσι, αφού το μεγαλύτερο μέρος του ρόστερ συνεχίζει και φέτος. 

Η ΑΕΚ έκανε το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της στην Πολωνία, ώστε να ετοιμαστεί για τα δύσκολα παιχνίδια με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, για τα προκριματικά του Champions League. Η "Ένωση", όμως, απέτυχε να περάσει τους Ρώσους, γνωρίζοντας δύο ήττες σε ισάριθμα ματς ( 0-2 στο ΟΑΚΑ, 1-0 στην Μόσχα). Για τα Play-off του Europa League, η ΑΕΚ έπρεπε να αντιμετωπίσει την Κλαμπ Μπρίζ, και τελικά, κατάφερε να την αποκλείσει, φέρνοντας "λευκή" ισοπαλία (0-0) στο Βέλγιο, και επικρατώντας εύκολα στην Αθήνα με 3-0, προκρίθηκε σε ευρωπαϊκούς ομίλους μετά από 6 χρόνια.

Στο πρωτάθλημα, η ΑΕΚ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πρώτη θέση μαζί με τον Ολυμπιακό και τον Πανιώνιο στους 7 βαθμούς. Την πρώτη αγωνιστική κέρδισε τον Παναιτωλικό στο ΟΑΚΑ με 2-0, ενώ στη δεύτερη ήρθε ισόπαλη 0-0 στην έδρα του ΠΑΣ. Για την τρίτη αγωνιστική, επικράτησε πολύ εύκολα της Λάρισας με 4-0 στο ΟΑΚΑ, λίγες μέρες πριν φύγει για να αντιμετωπίσει την Ριέκα.





(+)Θετικά :  Η ΑΕΚ ποντάρει πολλά στην ομοιογένεια που παρουσιάζει η εντεκάδα της, καθώς μετράει λίγες αλλαγές σε σχέση με πέρσι. Η άμυνά της μέχρι στιγμής δείχνει να έχει δέσει, ενώ η επίθεσή της ξεχειλίζει από ποιότητα, με Μάνταλο, Λιβάϊα, Κλωναρίδη, Χριστοδουλόπουλο να συνεργάζονται άψογα, και τον Σέρχιο Αραούχο να έρχεται φουριόζος. Στο κέντρο δεσπόζουν Γιόχανσον και Σιμόες, ενώ στοίχημα αποτελεί ο νεαρός Γαλανόπουλος, το next big thing της ΑΕΚ. Ακόμη, προσοχή θέλουν τα άκρα τους, αφού ο Μπακάκης μοιάζει αναγεννημένος φέτος, ενώ και ο Έλντερ Λόπες είναι αξιόπιστος.

(-)Αρνητικά : Οι "κιτρινόμαυροι" προέρχονται από παιχνίδι στην Ευρώπη, και σίγουρα θα κάνουν πολλές αλλαγές ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Αυτό ίσως σπάσει την ομοιογένεια που υπάρχει, και έτσι η Λαμία θα έχει ευκαιρίες να απειλήσει την εστία τους. Ακόμη, δεν διαθέτει τόσο μεγάλο βάθος στο κέντρο, και ίσως να αναγκαστεί να παραταχθεί με μέσους που δεν έχουν πάρει πολύ χρόνο συμμετοχής. Επίσης, ο Λιβάϊα λογικά θα ξεκουραστεί, και ο Αραούχο δεν είναι ακόμη έτοιμος για 90λεπτο, οπότε, αν υπολογίσει κανείς ότι ο Γιακουμάκης είναι κλινήρης, η ΑΕΚ θα παραταχθεί στο Περιστέρι χωρίς καθαρό φορ.




Best Player : Πολλοί βάζουν υποψηφιότητα για αυτή τη κατηγορία, καθώς ο Αντρέ Σιμόες είναι πολύτιμο γρανάζι για το κέντρο, ο Μάρκο Λιβάϊα αποτελεί πολύτιμη μονάδα στην επίθεση, ενώ και ο Σέρχιο Αραούχο έχει δηλώσει ότι ήρθε για να γράψει ιστορία στην ΑΕΚ, αλλά οι "κιτρινόμαυροι" έχουν δείξει ότι όταν ο Πέτρος Μάνταλος είναι σε κακή μέρα, τότε η ομάδα δεν "τραβάει". Ο αρχηγός της ΑΕΚ διανύει περίοδο φόρμας, σκόραρε στην Κροατία, και όλο το παιχνίδι της "Ένωσης" περνάει από εκείνον. Στα 26 του χρόνια είναι αρκετά ώριμος για να οδηγήσει την ΑΕΚ σε επιτυχίες, και μένει μόνο να το αποδείξει.

ΡΟΣΤΕΡ :

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ

1. Βασίλης Μπάρκας
22. Γιάννης Ανέστης
16. Παναγιώτης Τσιντώτας
87. Παναγιώτης Ντούνης

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ

19. Ντμίτρο Τσινγκρίνσκι
4.  Όγκνιεν Βράνιες
5.  Βασίλης Λαμπρόπουλος
55.Άνταμ Τζανετόπουλος
15. Ούρος Τσόσιτς
2.  Μιχάλης Μπακάκης
3.  Έλντερ Λόπες
17. Βινίσιους
33. Γιώργος Γιαννούτσος

ΜΕΣΟΙ

8. Αντρέ Σιμόες
18. Γιάκομπ Γιόχανσον
25. Κώστας Γαλανόπουλος
6.   Αστρίτ Αϊντάρεβιτς
21. Παναγιώτης Κονέ
20. Πέτρος Μάνταλος

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ

7. Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος
10. Μάρκο Λιβάϊα
11. Σέρχιο Αραούχο
9.  Γιώργος Γιακουμάκης
14. Τάσος Μπακασέτας
30. Άρνορ Τρίστανσον
29. Πατίτο
28. Βίκτωρ Κλωναρίδης
40. Ανδρέας Βλαχομήτρος

Προπονητής : Μανόλο Χιμένεθ

ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΤΕΚΑΔΑ: 

(4-2-3-1)
Ανέστης- Γκάλο, Τζανετόπουλος, Βράνιες, Βινίσιους - Σιμόες, Γαλανόπουλος, Μάνταλος - Κλωναρίδης, Τρίστανσον, Μπακασέτας


Συμπέρασμα :  Όπως μάθατε και από το Lamiara Gate 3, η Λαμία θα αναγκαστεί για ακόμα μια φορά να παίξει εντός έδρας ματς έξω από το γήπεδό της, και πιο συγκεκριμένα στο Περιστέρι. Αυτό σίγουρα είναι ένα μειονέκτημα, καθώς τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά αν παίζαμε στο ΔΑΚ. Παρόλ' αυτά, η Λαμία με την μέχρι τώρα εικόνα της δεν έχει δείξει ότι παραδίνεται εύκολα, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Στο δεύτερο κρας τεστ, λοιπόν, μετά τον Ολυμπιακό, η Λαμία μπορεί να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα, δείχνοντας το ίδιο θετικό πρόσωπο που μας έχει συνηθίσει τις τελευταίες βδομάδες.


Προϊστορία : Η Λαμία έχει συναντήσει τους "κιτρινόμαυρους" άλλες 5 φορές στο παρελθόν, και όλες είχαν άρωμα...Κυπέλλου. Η πρώτη αναμέτρηση έλαβε χώρα την σεζόν 1968-1969, όταν η ΑΕΚ επικράτησε της Λαμίας με 5-0 στην Νέα Φιλαδέλφεια. Δύο χρόνια αργότερα, η Λαμία υποδέχτηκε την ΑΕΚ, γνωρίζοντας την εντός έδρας ήττα με 1-4. Τον Μάρτη του 1972, όμως, η Λαμία κατάφερε και απέκλεισε την ΑΕΚ από το Κύπελλο, νικώντας την με 1-0, σε ένα ιστορικό παιχνίδι, με σκόρερ τον Παναγιώτη Ζέρβα. Άλλη μια ιστορική επικράτηση πέτυχε η Λαμία τον Οκτώβρη του 1984, όταν υπέταξε τον "δικέφαλο" πάλι με 1-0, όντας μάλιστα στην Γ' Εθνική.

Τέλος, οι δύο αντίπαλοι αναμετρήθηκαν για τελευταία φορά την περσινή περίοδο, πάλι για το Κύπελλο, μένοντας στο 0-0, για την φάση των ομίλων του Κυπέλλου.

Αναλυτικά:

1968-69, Κύπελλο
φάση των 32, ΑΕΚ-Λαμία 5-0

1970-71, Κύπελλο
φάση των 32, Λαμία-ΑΕΚ 1-4

1971-72, Κύπελλο
φάση των 16, Λαμία-ΑΕΚ 1-0 στην παράταση

1984-85, Κύπελλο
Α γύρος, Λαμία-ΑΕΚ 1-0

2016-17, Κύπελλο
φάση των ομίλων, Λαμία-ΑΕΚ 0-0



FACTS :

- Η ΑΕΚ έχει στο παλμαρέ της 11 Πρωταθλήματα, 15 Κύπελλα, 3 Σούπερ Καπ και 1 Λίγκ Καπ, με τελευταίο τρόπαιο να είναι το Κύπελλο του 2016.

- Το ΟΑΚΑ, που χρησιμοποιεί ως έδρα της, μπορεί να φιλοξενήσει 69.000 θεατές.

- Οι "κιτρινόμαυροι" έχουν ξεκινήσει την κατασκευή του νέου τους γηπέδου στην Νέα Φιλαδέλφεια, στον χώρο που βρισκόταν το "Νίκος Γκούμας".

- Είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που συμμετείχε σε ομίλους του Champions League, με τη σύγχρονη μορφή του.